Viherrakentaminen ja ylläpito

Rakennamme kaikkea pihan kiveyksistä muureihin, terasseihin ja pergoloihin. Perinteisten kovien rakenteiden lisäksi tärkeä osa työtämme ovat ympäristöä sekä ihmistä hyödyttävät ja esteettiset piharatkaisut, kuten sadepuutarhat ja syötävät metsäpuutarhat. Istutamme monimuotoisia ympäristöjä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Pyrimme rakentaessamme käyttämään paikallisia materiaaleja ja Suomen luonnon kiveä ja puuta.


Palvelussa oli hyvää ennen kaikkea teidän asenne. Tavattiin nopeasti ja löydettiin yhteinen sävel. Tulitte ja teitte mitä sovittiin. Tykkäsin siitä, kun olit perehtynyt alueen maastoon ja vesistöön. Koska osaan puutarhanhoidon perusasiat oli tosi hienoa saada pallotella kysymyksiä eri jutusta teidän kanssa ja nyt on suunnitelma, millä edetä tulevina vuosina. Pidin siitä miten pistitte Ollin kanssa hihat heilumaan! Hienosti veditte. Raivauskeikan jälkeen ystäväni totesi, että nyt piha on jo piha. Kivasti ajattelitte mitä jätetään, esim. ne tulevat joulukuuset. Minulle oli tosi hienoa saada apua niin nopeasti, kuin sain.

Johanna


Kaupunkiympäristömme Suomessa on maailman mittakaavassa varsin vehreä mutta ympäristömme kokee samoja ongelmia kuin muuallakin maailmassa: valtavat määrät kovista pinnoista johtuvaa hulevettä, biodiversiteetin väheneminen ja luonnollisten elinympäristöjen kutistuminen, elintärkeiden pölyttäjiemme väheneminen, ihmisten erkaantuminen luonnosta ja ruoan alkuperästä, ympäristöjen intensiivinen hoitotarve sekä riippuvuus kemiallisista lannoitteista sekä tuholaistorjunta-aineista.

Näihin nykypäivän ongelmiin haluamme luoda ratkaisuja. Käytämme hyödyksi katoilta ja kovilta pinnoilta kerääntyvän huleveden ja rakennamme vettä imeyttäviä sadepuutarhoja, jotka ovat kasvustoltaan monipuolisia ja kauniita. Rakennamme luonnollisia ja näyttäviä lampia sekä erikoistumme viherkattoihin. Istuttamamme koristekasviyhteisöt toimivat kokonaisuuksina, joissa rikkaruohoille on vähemmän tilaa ja näin hoidon tarve vähenee. Oikeaoppisesti suunnitellut kasviyhteisöt ovat omalla paikallaan, täyttämässä niiden omaa ekologista lokeroaan, näin maanparannus ei ole aina välttämätöntä.  Monipuoliset kasviyhteisöt tarjoavat myös runsaan elinympäristön, joka tukee elintärkeää biodiversiteettiamme. Ymmärryksemme maaperän toiminnasta auttaa luomaan ympäristöjä, joissa ravinteet kiertävät paikallisesti ja ulkoisten resurssien tarve ajan mittaan vähenee. Istutamme syötäviä metsäpuutarhoja, joissa menestyvät samassa paikassa niin lääkinnälliset- kuin ruokaa tuottavat kasvit pienessä tilassa, palauttaen ihmisen yhteyttä luontoon.

Keskitymme ja erikoistumme rakentamisessamme juuri viherympäristöihin, eli monipuolisten kasviyhteisöjen toteuttamisiin. Luonnonmukaisesti suunnitellut istutukset ovat runsaita ja selkeän lopputuloksen saavuttamiseksi pihamme vaatii siistejä ja selkeitä rakenteita. Rakennamme ammattitaidolla ja kokemuksella myös perinteisiä kiveyksiä, muureja, käytäviä ja terassirakenteita. Pyrimme rakenteissamme käyttämään paikallisia resursseja ja Suomen luonnon omaa kiveä ja puuta.

Kuvaus ekologisen pihan eri osista

Ote Viherympäristöliiton julkaisemasta Kestävä Kotipiha -esitteestä, jonka ideana on esitellä ratkaisuja, jotka parantavat eri hyönteis-, lintu ja eläinlajien viihtymistä omalla pihalla.

Viherympäristöliitto on vuonna 1991 Tampereella perustettu viheralan valtakunnallinen keskusjärjestö. Liiton tärkeimpiä tehtäviä ovat viheralan ammatillinen kehittäminen ja ammattialan tunnetuksi tekeminen. Tutustu Kestävä Kotipiha-esitteen tarkempaan sisältöön Viherympäristöliiton sivuilta.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä parempi ja tuottavampi piha!


    SähköpostiSoitto